Tuesday, May 06, 2014

«Må de alle være ett»

De har en annen "jesus" og et annet "evangelium", det stopper der ...

For ca 10-12 år siden satt jeg i menigheten Filadelfia, Oslo og hørte en preken av Egil Svartdahl. En del av prekenen gikk på en historie om at han hadde gått en bønnevandring i Oslo for å be for de forkjellige menigheter. Da han kom til den katolske kirke ville han gå forbi, men en stemme sa ham at ”du har mange søsken i den katolske kirke”.
Jeg husker at jeg reagerte og tok dette opp med en kjær broder som også hadde reagert. Jeg har alltid vært av den oppfatning av at den Romersk Katolske Kirke (RKK) er Skjøgen nevnt i Åpenbaringen så dette ble for meg litt rart. Men jeg ydmykt innordnet meg, men fikk aldri fred. I den senere tid kan jeg ikke lenger sitte stille i båten av forskjellige årsaker.
Det er mulig det er mange søsken innen for dørene til RKK og det må vi overlate til Jesus. Også hvilken stemme det var som ga denne beskjeden til Egil Svartdahl. Men det som er sikkert er at hvis de som da det ble henvist til for 10-12 år siden stadig befinner seg til messe hver søndag så er det noe galt.
Alle gjenfødte ex katolikker vil gå ut av den ”kirken” fordi de er ”gjendøpt”. Det med ”gjendåp” er selvfølgelig noe tull fordi de aldri har vært døpt, men RKK kaller det altså det. Man blir jo døpt både i vann og Ånd i “prosessen” med å bli født på ny. Man blir ikke kastet ut av RKK, men man blir straffet med å ikke få gå til nattverd osv. Man tillater ikke medlemmer å slutte i RKK. Som djevelen, han vil aldri tillate at du går …
Så når ”Judas” Tony Parker sier at det finnes fra 120 millioner åndsdøpte katolikker eller flere som da ikke er døpt i vann så blir dette jo ganske komisk. Like komisk som at Svartdahl skulle påstå det og det vil ikke forundre meg at han gjerne vil mene. Han påstår i hvert fall følgende:
”Hør bare hva pastor Egil Svartdahl sa i Sarons Dal i 2010 om samling av menighetene”:
.” – (Evangeliekirken Arendal)
”Om 20 år er det ikke lenger noe som heter pinsevenner, baptister eller den norske kirke. Da er vi alle «menigheten» sa Egil Svartdahl under panelsamtalen om mulighetene for norske menigheter, i Sarons Dal torsdag kveld. Som den observante leser da vil skjønne styres alt sammen inn mot den Katolske Kirken”
Svartdahl mottar også ros for sin økumeniske rolle:
«Norge har vært tydelig med i endringene når det gjelder de økumeniske strukturene, ikke minst gjennom etableringen av ett felleskirkelig råd der alle kirkelige tradisjoner er representert. Da fusjonen mellom Norges Frikirkeråd og det gamle Norges kristne råd ble markert under en gudstjeneste i Akershus Slottskirke i oktober 2006 talte Egil Svartdahl. Tema for gudstjenesten var «Må de alle være ett». I den sammenhengen understreket han at treenigheten er modell for vår enhet». – (Felleskirkelig råd)
Som vi legger merke til er hans ord de samme som er brukt av ”Judas” Tony Parker og paven når det gjelder saken. ”De bruker Johannes 17 og da en liten tekst vers fra 20-23. Men de glemmer slutten nemlig:
… jeg i dem og du i meg, for at de skal være fullkommet til ett, for at verden kan kjenne at du har utsendt meg og elsket dem, likesom du har elsket meg. Joh 17:23 (NB88BM) (utheving av meg)
Det blir ikke like lett å være fullkommen ett med Skjøgen.
Disse kommentarer og utsagn som ikke kommer ofte, men det kan det heler ikke fordi da vil nemlig ikke alle sitte stille i båten lenger.
Økumenikkprisen deles ut av Norges Kristne Råd annen hvert år til personer eller aktører som arbeider for styrket enhet mellom kirker.
I sin begrunnelse for å gi prisen til Egil Svartdahl, skriver Norges Kristne Råds styre:
Egil Svartdahl har gjennom sin tjeneste og sitt engasjement vist at bønn er en kilde for arbeid på tvers av kirkelige tradisjoner. Både som ungdomspastor og siden i tjeneste som hovedpastor, har han vært opptatt av å bygge nettverk mellom menighetsledere. Nettverk der man tar ansvar for hverandre gjennom bønn. "Vi må be for de andre pastorene i byen. Vi er partnere med dem", sa Egil som menighetsforstander.
I Filadelfia Oslo inviterte han lederskapet i menigheten til bønnevandringer der man ba både for politiske institusjoner, media, finansvirksomhet og dessuten etablerte en egen "Kirkegate" der man ba for St Olav Domkirkemenighet, Trefoldighetskirken, Frelsesarmeen, Centralkirken, Misjonssalen, og Storsalen.
Egil Svartdahl har også vært aktiv i pastornettverket som var et viktig grunnlag for etableringen av den felleskirkelige Bønn for Oslo.
Engasjementet i bønn har bidratt til å forme Egil Svartdahl med en raus holdning i forhold til ulike kirkelige tradisjoner.
Da Filadelfia Oslo inviterte Egil Svartdahl til å lede deres satsing på tv-arbeid var hans ja ledsaget av en klar forutsetning: "Jeg kan gjøre det, på betingelse av at det er TV på hele kristenfolkets vegne". Det skulle ikke skje kun på Filadelfias vegne, men på vegne av det store fellesskapet. I det fellesskapet er vi med og bygger Guds Rike. Han utfordret både seg selv og lederskapet. Og så har vi sett en TV-pastor som har speilet ulike kirkelige tradisjoner med respekt i sitt programarbeid. Han har vært del av allmenkringkasteren, ikke opptatt av merkelapper og skiller, men med ønske om å vise til vår felles grunn som kristne.
Globalt sett er kirkelandskapet i endring. Kirkelige tradisjoner som før har betraktet hverandre på avstand kommer nærmere hverandre. Pentekostale, evangelikale, protestanter av ulike tradisjoner, anglikanere, katolske og ortodokse møtes. Norge har vært tydelig med i endringene når det gjelder de økumeniske strukturene, ikke minst gjennom etableringen av ett felleskirkelig råd der alle kirkelige tradisjoner er representert. Da fusjonen mellom Norges Frikirkeråd og det gamle Norges kristne råd ble markert under en gudstjeneste i Akershus Slottskirke i oktober 2006 talte Egil Svartdahl. Tema for gudstjenesten var "- må de alle være ett". I den sammenhengen understreket han at treenigheten er modell for vår enhet. Han pekte på De helliges samfunn i Åndens enhet og talte om hvordan Åndens enhet peker innover til søskenfellesskapet, utover i det samme oppdrag og fremover til vår felles fremtid. I dag kan vi som søsken glede oss over å tildele Økumenikkprisen 2011 til Egil Svartdahl.
Varme gratulasjoner fra fellesskapet i Norges Kristne Råd!
Sm vi ser så g å vi minner om innledningen. Bare for å gjøre det kart for St Olav Domkirkemenighet er RKK.
Så når vi da oppsummer saken over de siste 10-12 år så blir det mer og mer klart at Egil Svartdahl er en av de absolutte toppfigurer inne Økumeni og det å få til et fellskap og samarbeid med RKK.
Det er da ikke veldig merkelig at Filadelfia har begynt dette samarbeide på sine bønnmøter. At ledelsen nekter for noe som RKK skryter av er en annen sak, men som kjent så vil alt komme for en dag. I dette tilfelle har vi mer tiltro til RKK.























No comments: