Saturday, August 24, 2013

Gi også din kosedrikking til Jesus

Alkohol (Utdrag fra boken “Hovmod” – en bok om hovmodet i menigheten)

Det eneste som vil fungere hos dagens troende i dagens samfunn er totalavhold. I Norge, Spania, Nord eller Syd-Amerika, Antarktis eller Filippinene. Den eneste som har tatt seg et glass vin og ikke syndet er Jesus. Og slik kommer det til å være.

Det samme som jeg hører om røyken hører jeg om vinen. «Den vil jeg ha, den skal ingen få ta fra meg». De skjønner ikke at med dette har de kommet inn under en meget, meget verre ting enn en til to flasker rødvin på lørdagskvelden. Nemlig hovmod.

Jeg skulle gjerne se de sitte i en samtale med Jesus og forfekte det samme. Og det er jo det de ofte gjør. De går rundt med en falsk forkynnelse om at vi er født inn i en frihet hvor alt er lov. Altså vi er ikke under loven, men under nåden. Den type fortrenginger som er så populært forkynt i så mange år. Det man ikke greier å ydmyke seg under er:

41 Menneskesønnen skal sende ut sine engler, og de skal sanke ut av hans rike alt som volder anstøt, og de som lever i lovløshet. 42 Og de skal kaste dem i ildovnen. Der skal de gråte og skjære tenner. 43 Da skal de rettferdige skinne som solen i sin Fars rike. Den som har ører, han høre! Matt 13:41-43

21 Det er godt å la være å ete kjøtt eller drikke vin eller gjøre noe annet som er til anstøt for din bror. 22 Har du tro? Ha den for deg selv, for Guds åsyn! Salig er den som ikke dømmer seg selv i det han velger. 23 Men den som tviler, er dømt dersom han eter, fordi han ikke gjør det i tro. Alt som ikke er av tro, er synd.
Rom 14:21-23

Hvis man er så opptatt av vinglasset sitt, og ikke kan la være å ta det på julaften så man kan kjøre sin egen mor hjem, så har vel dette ene vinglasset blitt til anstøt for hans mor. Vi skal jo hedre vår mor eller hva?

Mange andre eksempler kan tas. Mange andre. Endeløst med mange andre. Men hvorfor gjøre det. Skriften er også fylt opp av advarsler mot dette med å drikke. At vi ikke tar det alvorlig er fordi vi ikke kan greier å bekjenne at alle som ikke kan ligge unna er alkoholikere. Det sier seg jo selv. Kan du ikke ligge unna noe som Skriften sier så klart i fra om at vi bør ligge unna så er vi alkoholikere.

Derfor er mange ledere og eldste i dag alkoholikere. Men det vil de selvfølgelig nekte for. Så hvor går grensen. Et glass, to glass, fire glass, en flaske eller en halv lett øl? Eller kanskje det er verre med en Red Bull? Eller fire kopper kaffe? Hvem vet? Ja vi drar det ut i vanvidd fordi det er ikke her det ligger. Det ligger i det hovmodet det er å ikke være villig til å la noe stå så lenge det vekker anstøt.

Det ligger selvfølgelig også en masse opp på dette. Men det er dette som er det vi må ta tak i. Vi lurer ofte på hva er dagens avgudsoffer. Dette som de i for eksempel Korint var så redde for å få kjøpt på markedet når de var ute og handlet kjøtt. At Paulus må bruke mye tid og mye av innholdet i flere brev for å belyse saken. Jeg skjønner faktisk dette. Jeg tror at hvis det var meg ville jeg ikke kjøpt kjøtt på markedet i det hele tatt. Slik er det også i dag. Hvis vi er i tvil så kan vi ikke ta det. Og de fleste ER i tvil, om ikke en aldri så liten, når det gjelder å drikke og da spesielt hvor sterkt og hvor mye det kan være. Alle lager seg noen egne regler som de mener passer for dem. Men det de ikke regner med er at både naboer og søsken tar anstøt. Derfor:

21 Du som altså lærer en annen, lærer du deg selv? Du som forkynner at en ikke skal stjele, stjeler du? 22 Du som sier at en ikke skal drive hor, driver du hor? Du som har avsky for avgudene, raner du deres templer? 23 Du som roser deg av loven, du vanærer Gud ved å bryte loven! 24 For på grunn av dere blir Guds navn spottet blant hedningene, slik det står skrevet. Rom 2:21-24

Vel skriver Paulus her til jødene i en bestemt sammenheng, men vi vet jo at det er de som er jøder på hjerte som er ekte jøder. Altså de som er rettferdiggjort av tro. Og alle de som mener seg å være hevet over loven for da å bruke dette som en klarsignal for det de kaller sin frihet vil komme inn under dette speilbildet i sin vranghet og falskhet. De har ikke loven skrevet i sitt hjerte og derfor ikke rettferdiggjort av tro. For alle som er rettferdiggjort av tro har loven skrevet i sitt hjerte og sinn.

Dette gjelder selvfølgelig så mye mer en alkohol, men nå havnet det her. Så hvorfor ikke slutte mens leken er god. Gi også din kosedrikking til Jesus.

No comments: